ABZ2018 - Sjouke Westhoff Architect

In het Nauw
Architectuur Biënnale Zwolle

Zwolse architecten en het Zwols Architectuur Podium organiseren samen de derde Architectuur Biënnale. Dit evenement is gestart in 2014 en is een meerjarig ontwerp experiment waarin architecten en ontwerpers gezamenlijk de stad Zwolle verrassender en levendiger maken!

Onder het motto ‘Architectuur in het nauw’ zijn dit jaar 10 Zwolse stegen bewerkt tot in het oog springende architectonische objecten. De stegen, in de normale situatie anonieme maar wel tot de verbeelding sprekende plekken, zijn tijdens de Biënnale onderworpen aan diezelfde verbeelding en gezamenlijk omgevormd tot een nieuwe stedelijke ruimte met een verhaal.

Ons team heeft de Ossenmarktsteeg en Lauwermansgang onder handen genomen.

Het meubel met rode accenten beweegt ritmisch in en door de Ossenmarktsteeg.  Binnenin de steeg geeft het meubel plek om te zitten. Tegenover dit zitgedeelte hangen twee kunstwerken. Een ‘niet – plek ‘ wordt zo een plek om (samen) te zijn.
Architectuur in het nauw brengt het heden en verleden bij elkaar, waardoor een dynamische expositieruimte ontstaat.

De Lauwermansgang is een smalle, hoge doorgang van de Melkmarkt naar de Nieuwstraat, die wordt gekenmerkt door de vele gevel openingen, installatiekasten en afvoerbuizen van de omliggende horeca. Door het plaatsen van een reeks rode buizen boven de doorgangshoogte, als een repetitief plafond, ontstaat een nieuw en rustig beeld. Dit buizenplafond versterkt de intieme sfeer van de steeg en verbindt de huizen met elkaar. De toegevoegde rode elementen overstemmen de functionaliteit van de praktische afvoerelementen, waardoor de steeg een nieuwe dimensie krijgt.

Ontwerpteam: Jaap de Jong (BDG Architecten) en Sjouke Westhoff

Zwolle 2018

ABZ2018 - Sjouke Westhoff Architect
ABZ2018 - Sjouke Westhoff Architect
ABZ2018 - Sjouke Westhoff Architect
ABZ2018 - Sjouke Westhoff Architect